Champagne Dom Pérignon vintage 2010

Gert Crum (Twitter and Facebook.)
Publicatie: 15 augustus 2020

Enige tijd geleden ben ik in de gelegenheid geweest de Dom Pérignon 2010 te proeven.

Eerst iets over het release-moment. Sommigen vinden de komst van deze 2010 wel erg kort volgen op die van de 2008. Feitelijk klopt dat niet. Ik heb het nagekeken en ik proefde de 2008 voor het eerst in november 2018. Er zit dus echt zo’n 20 maanden tussen en dat in het besef dat 2008 natuurlijk ‘een beest’ was/is en dus wel iets langere tijd in de kelders van Dom Pérignon nodig had. De Vintage 2010 heeft, zoals gangbaar bij Dom Pérignon, een kleine 9 jaar sur lattes gelegen.

“Het was niet meteen een uitgemaakte zaak dat er een Dom Pérignon 2010 zou komen.”

Het groei- en rijpingsseizoen verliep namelijk nogal chaotisch. De winter was koud, het voorjaar koel – zoals het eigenlijk hoort, gegeven de noordelijke ligging van Champagne.

De zomer was in eerste instantie warm tot zelfs heet en vooral ook droog, maar midden augustus veranderde alles dramatisch. Er viel in 2 dagen evenveel regen als normaal in 2 maanden, terwijl de temperatuur hoog bleef. Nou, dan weet je het wel.

Positief was dat de trossen goed groeiden en de rijping snel ging – er was vanaf dat moment zeker géén waterstress. Maar onder warme én vochtige omstandigheden is schimmelvorming niet te voorkomen en zelfs bijna niet te bestrijden. Vooral de pinot noir werd getroffen door grijze rot.

Op het moment van plukken bleken de druiven echter een perfecte balans te hebben tussen suikers en zuren en dus werd men met de dag enthousiaster.

De chardonnay trossen kwamen onder prima omstandigheden binnen en, op basis van strenge selectie – er moest veel terzijde worden geschoven – was zelfs de oogst van pinot noir verrassend goed.

Toen het wijnteam de vele vins clairs proefde en bediscussieerde, wist men het snel: op termijn komt er een Dom Pérignon Vintage 2010.

En nu is hij er dan.

Het aandeel chardonnay in de cuvée is, anders dan veelal, wat kleiner dan dat van pinot noir – meestal is het om en nabij 50/50.

In Groot-Brittannië heeft deze nieuwe jaargang de stemmen al snel losgemaakt.

Simon Field MW en Michael Edwards, twee zeer ervaren champagnerotten, hebben zo hun aarzeling.

De Finse Essi Avellan MW is daarentegen zwaar onder de indruk. Dom Pérignon 2010 is dus enigszins controversieel, maar dat dan in het licht van jaren als 2002, 2004 en 2008.

Ik ben zeer positief.

De 2010 voldoet wat mij betreft aan het beeld van Dom Pérignon: er is kracht, er is energie, er is die prachtige spanning tussen lichtvoetigheid, breedte en generositeit.

En de afdronk is lang en heerlijk mineraal.

De aroma’s zijn gelaagd en complex met voorjaarsbloesem, citrusfruit, tropisch fruit, brioche en toast.

De mousse is fijn, zacht, romig en feestelijk. Bij mij geen twijfel, hoewel de schaduw van de 2008 natuurlijk lang is.

Champagne Dom Pérignon vintage 2010

Champagne, the future uncorked

 “The hardcover edition is truly stunningly beautiful and complete.”
– – –
“Digipublishers delivers an excellent job keeping the iBook up to date.”
– – –
“The detailed maps are what sets them apart as well.”

Bol.com

(Dutch and English)

iBooks Store

(English)

Book store

(nearest book store)

Amazon

(English)