Champagne Bollinger PNVZ15

Gert Crum (Twitter and Facebook.)
Publicatie: 31 augustus 2020

Champagne Bollinger staat bekend als een pinot noir (gedomineerd) huis. Terecht en begrijpelijk als je weet dat de non vintage-champagne, de BSA, de Special Cuvée, altijd rond 60 procent pinot noir in zijn assemblage heeft. Als je weet dat de vintage-champagne, La Grande Année en dus ook de prestige cuvée, de R.D., altijd rond twee-derde pinot noir bevatten. En als je weet dat hun meest exclusieve champagne, de Vieilles Vignes Françaises, een blanc de noirs is van 100 procent pinot noir.

Bollinger heeft een eigen wijngaardareaal van 178 hectare – alleen in grands en premiers crus – en daarvan is 104 hectare beplant met pinot noir.

De Vieilles Vignes Françaises wordt (natuurlijk) in een zeer kleine oplage geproduceerd (in 2019 heeft men 6 vaten geoogst), en is daardoor uitermate exclusief en dus ook kostbaar.

En zo ontstond in 2015 het idee een blanc de noirs, preciezer een Blanc de Pinot Noir, te gaan produceren die qua prijs moet komen tussen de Special Cuvée en La Grande Année.

Het jaar 2015 bood meteen ook allerlei kansen. De vier wijnmakers bij Bollinger, onder wie Gilles Descôtes, chef de caves, en Dennis Bunner, assistent-chef de caves, assembleerden ieder een eigen cuvée en de winnaar in 2015 bleek de PNVZ15 (zie rechter foto).

Het is geen mysterieuze codenaam, het staat voor pinot noir (100 procent), Verzenay (voor het grootste deel) en 2015 (hoewel er ook 20 procent vins de réserve uit 2010 en 2009 in is verwerkt.

2015 was een warm jaar en Verzenay, op de noordkant van de Montagne de Reims, is relatief koel (er wordt altijd 1 à 2 weken later geoogst dan in Aÿ).

In de Special Cuvée zit altijd rond 50 procent vins de réserve. Omdat er nu ook vins de réserve nodig zijn voor deze nieuwe loot is het aantal magnums met reservewijnen verhoogd naar 800.000!

Het is dus geen echte vintage/millésimé. En het is dus ook geen pure Verzenay – er zijn ook druiven uit 3 andere crus, te weten Bouzy, Aÿ en Tauxières, in de assemblage verwerkt.

Anders dan bij de Special Cuvée, die voor 15 procent op eiken vaten vergist en anders dan La Grande Année, die voor 100 procent op eiken vaten vergist (een signatuur van Bollinger) heeft 50 procent van de wijnen voor deze PNVZ15 ruim een half jaar op hout gelegen.

Om deze reden heeft men recentelijk het aantal vaten bij Bollinger uitgebreid van 3000 naar 4000. Die vaten zijn afkomstig van Chanson in Beaune – onderdeel van de Bollinger Groupe.

In de nabije toekomst gaat Bollinger echter ook zelf vaten maken (van 205 en 410 liter) en wel van eiken uit het eigen bos bij Cuis!

De PNVZ15 is gebotteld in mei 2016, heeft 3,5 jaar sur lattes gelegen en is in november 2019 gedégorgeerd. De dosage is 7 gram/liter.

Onlangs mocht ik deze ultranieuwe champagne proeven, terwijl er een online verbinding was met de mensen in Aÿ en met tal van collega’s wereldwijd. We proefden ieder dus op een eigen locatie vier verschillende wijnen (zie eerste foto). De eerste twee uit Verzenay – van twee verschillende lieux-dits en bovendien had de eerste op roestvrij staal vóór botteling gelegen en nummer twee had die periode op hout doorgebracht. De derde fles was de vin de réserve 2009, gebruikt in de uiteindelijke cuvée en fles vier was dan de PNVZ15.

Het resultaat is qua karakter werkelijk Verzenay en qua kwaliteit echt Bollinger. Het is een prachtig complexe champagne met kruidigheid, rood en zwart fruit, steenfruit, confit van abrikoos en noten.

Het mondgevoel is romig, krachtig, intens en strak tegelijk. In de uitermate lange afdronk proef je grapefruit, een zekere ziltheid en nat krijt. Hij is dus zeer mineraal. Het is een kanjer.

Ik ben nu al benieuwd naar de versie 2016. Of die als basis Aÿ óf Bouzy of Tauxières óf weer Verzenay zal hebben, is voor ons nog een open boek.

Het zou zo maar de tamelijk onbekende TX kunnen worden, want Bollinger bezit dáár 19 hectaren – Tauxières, premier cru met 99%, is na Aÿ en Verzenay, qua oppervlak, de derde cru bij Bollinger.

Deze in een zwarte fles gebottelde champagne komt in september 2020 op de markt. De prijs is nog niet bekend. De Nederlandse importeur is Verbunt-Verlinden in Tilburg.

Champagne Bollinger

Champagne, the future uncorked

 “The hardcover edition is truly stunningly beautiful and complete.”
– – –
“Digipublishers delivers an excellent job keeping the iBook up to date.”
– – –
“The detailed maps are what sets them apart as well.”

Bol.com

(Dutch and English)

iBooks Store

(English)

Book store

(nearest book store)

Amazon

(English)