• CHAMPAGNE

    Le réveil des terroirs

Het nieuwste boek van wijnschrijver en connaisseur Gert Crum is uitgekomen!

Het is een boek zoals kenners van Crum gewend zijn. Diepgravend en uitputtend. In alles maakt hij waar dat hij de grootste kenner van de Champagne en haar wijnen in Nederland is.

Het boek is te bestellen bij Bol.com en via alle lokale boekhandels. Voor een overzicht klik hier.

ALS iBOOK EN HARD COVER

Het interactieve Champagne boek van Gert Crum op je tablet

In hoofdstuk één en twee wordt het gebied, de Champagne viticole, uitgebreid beschreven. Niets blijft onbesproken als het gaat om het specifieke vinificatieproces van Champagne. De méthode traditionnelle, hier de méthode champenoise, is tijdrovend en complex, maar in de tekst laat Crum zien dat er voor hem geen geheimen zijn.

In hoofdstuk drie kijkt Crum met een uitermate kritische blik naar een aantal aspecten van wijnbouw en –productie in Champagne. Tegelijk ziet hij scherp hoe beloftevol de huidige situatie is. Grote merken hebben de faam van champagne gevestigd. En natuurlijk houdt een aantal van deze grote huizen de eer van champagne hoog. Daarnaast stelt hij echter vast dat er sinds het eind van de vorige eeuw iets moois, heel moois, in Champagne ingang is gezet: familie-domaines. Monocrus en zelfs champagnes parcellaires.

Prachtige cover foto van Jan Bartelsman.

In hoofdstuk vier worden de verschillende smaakstijlen belicht. Enkele van de vele factoren die hierbij een rol spelen zijn: druivenvariëteiten, de herkomst en de officiële kwaliteitsstatus van de druiven, de persing van het fruit, de gisting op rvs of op hout, het wel of niet achterwege laten van de malo. Maar zo zijn er nog vele andere variabelen. Dit alles is door Crum aan het eind van het hoofdstuk in een uitermate overzichtelijke schema samengevat.

Hoofdstuk vijf is het pièce de résistance van het nieuwe boek en wordt gevormd door tientallen bedrijfsprofielen en honderden proefnotities. Crum heeft 76 champagneproducenten beschreven. Zonder voorbedachte rade bestaat de selectie uit ongeveer fifty/fifty grote maisons-kleine domaines. De lezer zal soms verrast zijn door de keuze van de schrijver. Een aantal huizen van naam ontbreekt en nog onbekende familiedomeinen worden gepresenteerd.

Tenslotte zijn er twee hoofdstukken waarin allerlei praktische zaken inzake het genieten van champagne worden besproken en een hoofdstuk met informatie en tips voor de reislustige champagneliefhebber. Het zogenaamde oenotoerisme wint immers ieder jaar meer terrein. En terecht als het om Champagne gaat. Het oorspronkelijke gebied (vanaf de 17e eeuw) staat niet voor niets sinds 2015 onder de noemer ‘Coteaux, maisons et caves de Champagne op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Niet onvermeld mogen blijven de aanstekelijke fotografie van meesterfotograaf Jan Bartelsman, de artistieke tekeningen van Cees Nouwens en de praktische en prachtige kaarten van Laurent Marty van Mappavini. Hun werk verrijkt het boek op superieure wijze.

Het boek eindigt met een uitgebreide Verklarende Woordenlijst. (ISBN: 9789082670530)

Champagne – Le Réveil des Terroirs

Waar te verkrijgen

Bol.com

(Nederlands en Engels)

iBooks Store

(Engels)

Boekhandel

(dichtstbijzijnde boekhandel)

Amazon

(Engels)