Gert Crum over (Champagne) Charles Dufour
Gert Crum (Twitter and Facebook.)
Published: June 13th 2019
Charles Dufour is een nog (tamelijk) jonge champagneproducent in Landreville, in de Côte des Bar, in de Aube. Het was mijn oorspronkelijke plan Champagne Charles Dufour in mijn boek ‘mee te nemen’. Maar er moest in 2016 met het project een punt worden gezet en zodoende is het aantal besproken producenten toen blijven steken op 76 – het streven was 101. Dus in het in 2017 verschenen boek moet Charles Dufour het stellen met het noemen van zijn naam onder het kopje ‘Slechts een kleine selectie’ (op pagina 39).
Tegen de trend in!
Charles Dufour heeft het familiebedrijf in 2008 van zijn vader overgenomen. Meteen is hij toen begonnen met de conversie richting biologische wijnbouw. Korte tijd later is hij door Ecocert gecertificeerd.
Hij exploiteert 6 hectare in Landreville, Celles-sur-Ource en Essoyes. Hij doet dat allemaal in zijn eentje en met het vele kantoorwerk – waar hij niet van houdt – kan het allemaal net. Eventuele uitbreiding van het wijngaardareaal is dan ook niet aan de orde.
Rondom genoemde dorpen beschikt Charles Dufour over mooie percelen en tussen 2008 en 2016 heeft hij van een aantal van deze percelen mooie, karaktervolle single vineyard champagnes gemaakt. Echter, Dufour heeft besloten te stoppen met het produceren van single vineyards.
Hij focust nu geheel op zijn Bulles de Comptoir, noemt het zijn BSA, zijn Brut Sans Année.
Door af te zien van single vineyard champagnes kan hij meer volume én een betere kwaliteit van zijn Bulles de Comptoir produceren, respectievelijk garanderen. Met deze stap gaat Charles Dufour dus in tegen de trend, die zo nadrukkelijk zichtbaar is in Champagne en die ik uitgebreid in mijn boek heb belicht. De ondertitel van mijn boek (althans van de Nederlandse versie) is niet voor niets ‘Le Réveil des Terroirs’.
De werkwijze van Dufour
Charles Dufour gebruikt alleen de eerste persing, de cuvée. De tweede persing, de taille, verkoopt hij.
Na het persen gaat de most meteen op (oudere) eiken vaten. De eerste gisting, met alleen natuurlijke gisten) is dus op hout. Een eventuele malo, een omzetting van appelzuren in melkzuren, wordt niet geblokkeerd, maar ook niet per se gezocht. De jonge wijnen blijven bij Dufour zo’n 9 à 10 maanden op vat. Ze worden in deze tijd niet geklaard of gefilterd en liggen dus op hun fijne ‘lies’.
In mei of juni na de oogst brengt Dufour de wijnen op roestvrij staal.
In de grote(re) tank kan de wijn van de verschillende vaten (eerst per single vineyard en nu dus voor het totaal), zoals de Fransen het noemen, ‘trouwen’. Door de wijnen samen te brengen vindt er een homogenisering plaats. De single vineyards die hij tot voor kort maakte, waren alle ook ‘stiekeme’ vintage champagnes, maar de Bulles de Comptoir is dat niet. Zodoende gaat er nu ook altijd zo’n 20 procent vins de réserve (uit een réserve perpétuelle, die op foeder wordt bewaard – noem het een soort solera) mee in de tank.
Vervolgens is er in de maand juli (soms nog wat later) de ‘tirage’, de botteling.
De gist die Charles gebruikt voor een tweede gisting op fles is ook weer afkomstig uit zijn eigen wijngaarden. Dan start dus het eigenlijke champagne-procedé. De flessen van de single vineyards lagen drie jaar sur lattes en na het dégorgement worden de flessen afgevuld zonder enige dosage. Het zijn stuk voor stuk Bruts Natures (geweest). De periode sur lattes voor de Bulles de Comptoir is nooit veel langer dan het wettelijk minimum, te weten 15 maanden, tot hooguit twee jaar. Hoewel op het etiket van de Bulles de Comptoir staat dat het een Extra Brut betreft, wordt ook hier geen dosage toegevoegd.
Het gamma wordt ingedikt
Tot voor zeer kort heeft Charles Dufour dus een handvol boeiende single vineyard champagnes gemaakt, te weten:
- Avalon Blanc de Blancs (chardonnay) uit Essoyes;
- Le Corroy Blanc de Blancs (chardonnay) uit Landreville;
- Champ du Clos Blanc de Blancs (pinot blanc) uit Celles-sur-Ource;
- L’Haut de la Guignelle Blanc de Noirs (pinot noir) uit Landreville;
- Le Corroy Œil de Perdrix (slightly coloured) (pinot noir) uit Landreville.
Daarnaast produceert hij ook nog een rosé d’assemblage onder de naam RosExpress van louter pinot noir uit Landreville.
De meeste van de hier genoemde wijnen zijn, in de jaargangen 2014 en/of 2015 nog verkrijgbaar bij de Nederlandse importeur Aerts Champagnes te Nieuw-Vennep (luuk@aerts-champagnes.nl).
Voor de liefhebber zijn ze zeer de moeite waard met al hun subtiele verschillen.
Zo proefde ik de werkelijk zeer fijne Le Corroy Œil de Perdrix 2015 (slinks aangeduid op het etiket met een kleine letter als L.R.15 (L.R. staat voor ‘la récolte’)), die op 28 november 2018 was gedégorgeerd. Een wijn met zowel in neus als mond superb klein rood fruit en eau de vie framboise. Heerlijk zacht in de mond en met een fijn, opwekkend bittertje in de finale.
The Bulles de Comptoir # 6 la benjamine 2.0, met basiswijnen van zowel chardonnay, pinot noir als pinot blanc van 2015 en circa 20 procent vins de réserve, is open, verkwikkend, sappig en romig en bezit heel mooi fruit.
In een volgende editie van ‘Champagne – Le Réveil des Terroirs’ en ‘Champagne- The Uncorked Future’
zal Charles Dufour zeker een plaats krijgen.Hij verdient het met overtuiging.
… and last but not least,
monsieur Charles Dufour.
Insta – @bullesdecomptoir
Web – www.bullesdecomptoir.fr
Insta – @luukaerts
Web – www.aerts-champagnes.nl
Champagne, the future uncorked
“The hardcover edition is truly stunningly beautiful and complete.”
– – –
“Digipublishers delivers an excellent job keeping the iBook up to date.”
– – –
“The detailed maps are what sets them apart as well.”