Gert Crum op bezoek bij Champagne Aurélien Lurquin
Gert Crum (Twitter and Facebook.)
Published: 18 februari 2020
Aarzeling slaat toe. Moet ik als kop van dit stukje wel ‘Champagne’ gebruiken? Ja, toch wel, hoewel Aurélien Lurquin eigenlijk minstens zo graag en minstens zoveel stille wijn produceert – Coteaux Champenois, blanc en rouge.
Ik ben op het spoor van Aurélien Luquin gekomen dankzij een klein berichtje in ‘La Revue du Vin de France’ van Février 2020 – zo gaat het natuurlijk vaak. Boven het achtregelige berichtje stond ‘Aurélien Lurquin: a star is born à New York’. Zijn cuvée 100% meunier zou cultstatus hebben verworven in de Big Apple. Zijn wijnen zijn er inmiddels ultra gevraagd en tegelijk onvindbaar, aldus het Franse wijntijdschrift.
Ja, dan ga je googelen
Het eerste wat je vindt is dat Lurquin, of beter een van zijn (stille) wijnen, mag figureren in ‘Raisin – 100 Grands Vins Naturels d’Émotion’. Dit boek is een hit bij liefhebbers van vin nature en de auteurs ervan hebben de schijnwerper vooral gericht op de Coteaux Champenois 2013 van pinot meunier.
Et voilà, het kwartje valt: die New Yorkers hebben het meer dan enthousiaste verhaal in ‘Raisin’ gelezen. Datzelfde boek dient ook als leidraad voor de inkopers van Just Add Wine. Geen wonder dus dat Aurélien Lurquin al een importeur in Nederland heeft: Ine Goossens en Ries van der Vlugt. Begin 2020 voerden zij in hun assortimentslijst twee champagnes en 3 coteaux champenois van Lurquin en bij alle vijf stond ‘uitverkocht’. Blijkbaar zijn de wijnen van Aurélien Lurquin niet alleen in New York veel gevraagd en tegelijk onvindbaar.
Op naar Romery dus.
Een dorp waar ik nooit eerder was geweest, terwijl het toch slechts enkele kilometers verwijderd is van Hautvillers en van Fleury-la-Rivière. Romery ligt hoog, op zo’n 250 meter boven de zeespiegel op de noordelijke flanken van de Marne. Het is een van de dorpen met de hoogstgelegen wijngaarden.
Het is er mooi en landelijk. De wijngaarden liggen op steile hellingen met verschillende exposities. Er wonen volgens de laatste cijfers 157 mensen. De afspraak met Aurélien is om 10 uur, maar op dat tijdstip is hij er niet.
Het geeft ons de gelegenheid om wat rond te neuzen op het terrein achter het verlaten huis. Het heeft de aanblik van een uitdragerij van onnuttige zaken, maar wat van relevante waarde is, ziet er picobello uit.
Bijvoorbeeld de oude, 2000 kilo Coquard-pers – naar Aurélien later vertelt, prachtig gerestaureerd door zijn vader, die meubelmaker is geweest.
Hij is zeer tevreden met dit tweedehandsje, want hij kan er heel precies mee persen. Dat persen kan bij hem wel 9 uur beslaan – ja, en dan krijg je wel wat kleur in je most.
Ruim een kwartier later komt een oude auto, die amechtige geluiden maakt, het terrein oprijden.
En ja, daar stapt een man uit die Aurélien Lurquin moet zijn: een beetje een hipster met een zeer vriendelijk gezicht. Hij excuseert zich meteen voor het te laat zijn. Het ijs is snel gebroken. Vóór hij hier, in 2007, begon, heeft hij het Lycée Viticole in Beaune bezocht en gewerkt bij Domaine Pavelot (Luc en Lise) in Pernand-Vergelesses.
Hij is gestart met 1,8 hectare van zijn opa. Die opa deed het erbij, want hij werkte bij Lanson, welk huis ook zijn druiven kocht.
Inmiddels bewerkt Aurélien 2,30 hectare en hij hoopt op niet te lange termijn door te kunnen groeien naar 3. De huidige 2,3 hectare is verdeeld over 18 percelen.
De aanplant bestaat voor 60 procent uit pinot noir, 25 procent chardonnay en 15 procent meunier. De oudste stokken zijn bijna 75 jaar. Hij besteedt veel tijd in de wijngaarden, hoewel hij zo min mogelijk ploegt of egt – sommige percelen zelfs helemaal niet.
De labour, de grondbewerking, doet hij met een paard. Plukken gebeurt alleen ’s morgens als de druiven nog koel zijn.
Nu produceert Aurélien Lurquin 6000 flessen per jaar. Ja, je leest het goed: 6000 per jaar.
Op termijn wil hij doorgroeien naar 10.000, maar meer niet. Veertig procent van zijn druiven verkoopt hij aan de négoce, onder andere aan Leclerc Briant. In 2015 verkocht hij zijn eerste flessen – van de millésimes 2012 en 2013. Inmiddels wordt 60 procent verkocht buiten Frankrijk. Zijn naam is dus snel gevestigd.
De jaarlijkse productie van 6000 flessen is verdeeld over zeven verschillende cuvée’s.
Alle wijnen zijn vintages. De botteling van de wijnen die bestemd zijn champagne te worden is altijd in augustus volgend op de oogst, dus na 10 à 11 maanden. De wijnen die bestemd zijn coteaux champenois te worden liggen 20 tot 24 maanden, in een enkel geval wel 36 maanden, op eiken vaten.
Per jaar koopt Lurquin twee nieuwe vaten. Alle wijnen krijgen in de periode van opvoeding minimaal of géén zwavel.
Zijn Saignée de Meunier bijvoorbeeld is zwavelloos. Deze rosé heeft een inweking gehad van drie uur om kleur en aroma te verkrijgen.
‘Les Crayères du Levant’ uit 2019, een assemblage van 70 procent chardonnay en 30 procent meunier, is een superwijn en wordt waarschijnlijk een prachtige champagne – heerlijk droog, fijne expressie en zeer mineraal.
Van 2018 proefde ik een Coteaux Champenois Blanc de Noirs (van pinot noir) met verleidelijk klein rood fruit.
Aanstaande april haalt Aurélien deze wijn van zijn fijne lies (de eerste en enige soutirage) om de wijn dan een maand later te bottelen.
Geloof me, dit wordt heel lekker. Vervolgens kwam er een Coteaux Champenois Rouge (ook van pinot noir) 2019 in het glas. Het rendement bedroeg zo’n 30 hl/ha en 40 procent van het fruit is als grappes entières, dus als hele trossen (dus met de steeltjes), in de gistingtanks beland.
Na een kleine vijf maanden werd de neus bepaald door zwarte kersen en smaakte hij compact en rijk. Wat een concentratie!
Tenslotte liet Aurélien de Coteaux Champenois ‘Les Traverses’ 2018 van het vat proeven.
Dit is dus die Meunier waarvan in ‘Raisin’ zo hoog wordt opgegeven en waardoor Aurélien Lurquin in New York ‘a star’ is geworden, maar natuurlijk wel van een recenter jaar.
Hier heerst het verfijnde aroma van framboos en ook is wat kruidigheid (als was het een wijn van syrah) te bespeuren.
Qua smaak word je bijna omvergeblazen door concentratie en kracht. Wat een Meunier. Wat een superwijn in de dop! Maar voorlopig nog niet te koop, want hij blijft 36 maanden op hout – en daarvan zijn nog zo’n 20 maanden te gaan.
’A star is born’, maar niet alleen in New York.
Dat is zeker.
Champagne, the future uncorked
“The hardcover edition is truly stunningly beautiful and complete.”
– – –
“Digipublishers delivers an excellent job keeping the iBook up to date.”
– – –
“The detailed maps are what sets them apart as well.”